LOADING

Type to search

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ

Κάλεσμα για δίκτυο νομικής υποστήριξης μεταναστ(ρι)ών

Με ευθύνη του ελληνικού Κράτους, της Ε.Ε, διεθνων οργανισμών και ΜΚΟ, τα τελευταία χρόνια οι μετανάστριες/ες έχουν όλο και μικρότερη πρόσβαση σε νομική προστασία, ακόμα και στις στοιχειώδες διαδικασίες άσκησης του δικαιώματος στο άσυλο. Για αυτό κάποια άτομα θεωρούμε αναγκαίο να συγκροτηθεί ένα στοιχειώδες και αυτοτελές δίκτυο νομικής υποστήριξης μεταναστών/στριών, με σκοπό την ενδυνάμωση των μεταναστριών/ες και τη συλλογική διεκδίκηση νομικής προστασίας για όλες και όλους τους.
Η ανάγκη αυτή δημιουργείται, επιπλέον, από ένα φαινόμενο που συναντάμε συνέχεια μπροστά μας τους τελευταίους μήνες, τις απάτες Ελλήνων δικηγόρων σε βάρος μεταναστών/στριών.
Όλο και πιο συχνά τους τελευταίους μήνες, δικηγόροι εξαπατούν μετανάστριες/ες αποσπώντας τους μεγάλα χρηματικά ποσά και υποσχόμενοι/ες να παρέχουν, δήθεν, νομικές υπηρεσίες.Επισκέπτονται μετανάστες/στριες σε αεροδρόμια, κέντρα κράτησης, camps, έξω από την υπηρεσία ασύλου, εκμεταλλεύονται τον πόνο και την απελπισία των ανθρώπων, κλέβοντάς τους ουσιαστικά ό,τι χρήματα τους έχουν απομείνει, με τους πιο διαφορετικούς τρόπους.
Κάποιοι χορηγούν πλαστά έγγραφα σε αιτούντες άσυλο και μετανάστ(ρι)ες, διαβεβαιώνοντάς τους ότι με αυτά μπορούν να κυκλοφορούν άφοβα και χωρίς τον κίνδυνο σύλληψης, ακόμα και σε περιπτώσεις που το αίτημά τους για άσυλο/άδεια διαμονής έχει απορριφθεί αμετάκλητα. Για τις «υπηρεσίες» τους, οι συγκεκριμένοι «λειτουργοί της δικαιοσύνης» αποσπούν από συνανθρώπους μας που μετά βίας επιβιώνουν εκατοντάδες ευρώ, ενώ είναι ακόμα αδιευκρίνιστο αν δρουν οργανωμένα ή ως μονάδες.
Παρατηρείται επίσης το φαινόμενο άλλοι/ες να αναλαμβάνουν μια υπόθεση, να πληρώνονται προκαταβολικά αρκετές εκατοντάδες ευρώ, και μετά είτε να μην προβαίνουν σε καμία ενέργεια είτε να διεκπαιρεώνουν την υπόθεση ως ένα σημείο και έπειτα να την εγκαταλείπουν, χωρίς να ενημερώνουν τον/την εντολέα τους, ενώ έχει συμβεί, έπειτα από επικοινωνία των εντολέων τους μαζί τους, να προσποιούνται ότι δεν γνωρίζουν τίποτα για την υπόθεση.
Όσοι/ες έχουν την “τύχη” να έχουν τέτοιους δικηγόρους, βρίσκονται απολύτως εκτεθειμένοι σε συλλήψεις και απελάσεις. Στη πραγματικότητα, όχι απλά πέφτουν θύματα τεράστιας απάτης, αλλά χάνουν και την παραμικρή δυνατότητα που έχουν να διεκδικήσουν τη νομική προστασία τους.
Είναι άλλωστε γνωστό πως η έλλειψη πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου συνεπάγεται για τις μετανάστριες και τους μετανάστες καθημερινό κίνδυνο σύλληψης και αδυναμία απόλαυσης συνθηκών υποδοχής (πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εργασία, εκπαίδευση κ.ά), όπως τονίζουν θεσμοί συνυπεύθυνοι για την ταλαιπωρία των μεταναστών/στριών, όπως ο GCR.
Οι απάτες αυτές πολλών δικηγόρων σε βάρος των μεταναστών/στριών συμπληρώνουν τον αντιμεταναστευτικό πόλεμου του ελληνικού Κράτους και της Ευρωπαικής Ένωσης, δημιουργώντας μια ολόκληρη “βιομηχανία του προσφυγικού” και ένα ασφυκτικό, εξοντωτικό περιβάλλον για χιλιάδες ανθρώπους.
Τέτοιες πρακτικές είναι παράνομες, ανήθικες, εγκληματικές.
ΘΕΤΟΥΝ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ τη ζωή κα την ασφάλεια ευάλωτων συνανθρώπων μας.
ΕΙΝΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΖΩΩΝ στο βωμό του χρήματος.
Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε πέσει θύμα εξαπάτησης ή αν έχετε στην κατοχή σας χαρτιά που:
· δεν έχουν σφραγίδα της αρμόδιας υπηρεσίας (στρογγυλή σφραγίδα)
· δεν έχουν αριθμό πρωτοκόλλου από την αρμόδια υπηρεσία
· δεν έχουν υπογραφή υπαλλήλου της αρμόδιας υπηρεσίας
Σας καλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
fb: @solidaritymigrants
email: solidaritymigrants@riseup.net

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Up